Ο Οπίσθιος Χιαστός (Σύνδεσμος (ΟΧΣ) είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος σύνδεσμος του γόνατος. Αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο για τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος και ειδικότερα της κνήμης από οπίσθια ολίσθηση.
Τα συμπτώματα της ρήξης του ΟΧΣ είναι ο πόνος, το οίδημα, η αστάθεια και η δυσκολία στην κάμψη και έκταση του γόνατος, όπως περίπου και με τη ρήξη του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.
Η ρήξη του ΟΧΣ είναι σπάνια και συνήθως προκύπτει από τροχαίο ατύχημα ή από υψηλής βίας αθλητικό τραυματισμό για αυτό και συνήθως συνοδεύεται και από άλλες βλάβες εντός του γόνατος (ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη μηνίσκων, κάκωση της οπίσθιας-έξω γωνίας, ρήξη πλάγιων συνδέσμων, χόνδρινες βλάβες). Σε αυτήν την περίπτωση, όταν πρόκειται για μία πολυσυνδεσμική κάκωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα η αποκατάσταση των συνδεσμικών στοιχείων της οπίσθιας-έξω γωνίας, του ιγνυακού τένοντα και του αρθρικού θυλάκου και μετά να ακολουθήσει η αποκατάσταση του οπίσθιου χιαστού.
Η διάγνωση όταν πρόκειται για 1ου και 2ου βαθμού κάκωση του συνδέσμου και δεν συνυπάρχουν άλλες συνοδές βλάβες του γόνατος που να χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, είναι συντηρητική και συνίσταται σε παγοθεραπεία, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανάρροπη θέση του κάτω άκρου, αποφόρτιση ή και ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης του γόνατος.
Οι κακώσεις 3ου βαθμού σημαίνουν ότι ο σύνδεσμος έχει υποστεί ολική ρήξη με αποτέλεσμα την αστάθεια στην άρθρωση του γόνατος. Τέτοιου βαθμού ρήξεις συνοδεύονται, συνήθως, από βλάβη στην οπίσθια-έξω γωνία και είναι πολύ πιο σοβαρές. Το είδος και η βαρύτητα της επέμβασης σε αυτές τις περιπτώσεις ποικίλλουν, για αυτό και είναι αναγκαία η αντιμετώπιση του ασθενή από Ορθοπαιδικό χειρουργό εξειδικευμένο στις απαιτητικές αυτές αθλητικές κακώσεις.
Ο Δρ. Χρήστος Κούκος πραγματοποιεί με επιτυχία αρθροσκοπικές επεμβάσεις, μέσω οπισθίων έσω και έξω αρθροσκοπικών πυλών, οι οποίες εφαρμόζονται σπάνια από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοπεδικών Χειρουργών στην Ελλάδα λόγω του κινδύνου τραυματισμού μεγάλων αγγείων και νεύρων.
Ο οπίσθιος χιαστός σε ποσοστό 45% συνοδεύεται και από βλάβη τύπου Ramp η οποία βρίσκεται δίπλα σε αγγεία και νεύρα. Η επιδιόρθωση της βλάβης αυτής βοηθάει και στην επιβίωση του πρόσθιου χιαστού για περισσότερα χρόνια προκειμένου να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν, μια συνδεσμοπλαστική.
Η επέμβαση περιλαμβάνει αποκατάσταση της σταθερότητας του συνδέσμου αρθροσκοπικά με τη χρήση αυτομοσχεύματος.
Αυτομοσχεύματα
Γίνεται χρήση αυτομοσχεύματος το οποίο μπορεί να ληφθεί από διαφορετικά σημεία:
- Αυτομόσχευμα οπισθίων μηριαίων
- Αυτομόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα
- Αυτομόσχευμα τένοντα τετρακεφάλου
Η περιγραφή των διαφορετικών χαρακτηριστικών των αυτομοσχευμάτων περιγράφονται στην ενότητα «Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου ΠΧΣ».
Ο ασθενής μένει στην κλινική μία ημέρα. Μετά την υποχώρηση του οιδήματος εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και σταδιακή επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες και εργασία, αλλά οι αθλητικές δραστηριότητες ξεκινούν μετά από περίπου ένα 6μηνο.