Το Ινστιτούτο Πόνου και Αρθροσκοπήσεων μπορεί να βοηθήσει άμεσα σε τυπικούς αθλητικούς τραυματισμούς που αφορούν σε μύες, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρους και οστά, όπως ρήξεις συνδέσμων και τενόντων, ρήξεις μυϊκών ινών, υπερφόρτωση αρθρώσεων και κατάγματα αρθρώσεων, του ώμου, του αγκώνα, του γόνατος και της ποδοκνημικής.
Οι αρθρώσεις του σώματός μας έχουν πολύπλοκη δομή. Είναι ακριβώς οι αρθρώσεις που πιο συχνά καταστρέφονται σε αθλητικούς τραυματισμούς. Η συχνή υποτροπή τραυματισμού στην ίδια άρθρωση λόγω υπερχρήσης της (αναλόγως με το άθλημα), πρόσκρουσης ή διαστρέματος, προκαλεί μια παθολογική κατάσταση που δημιουργεί μόνιμο πόνο, αστάθεια και μεγαλύτερη βλάβη, απαγορευτική για αθλητική δράση. Οφείλεται στη δημιουργία ουλώδους ιστού εξαιτίας των πολλαπλών διαστρεμμάτων ή και οστείνες προεξοχές (οστεόφυτα) στη πρόσθια ή και στην οπίσθια περιοχή της άρθρωσης.
Το Ινστιτούτο προσφέρει:
- Σωστή διάγνωση ακριβείας, λόγω της τεράστιας εμπειρίας των ιατρών του. Για τις παθήσεις των αρθρώσεων, επιπλέον των απεικονιστικών εξετάσεων, εφαρμόζει τη διαγνωστική αρθροσκόπηση, η οποία είναι η μόνη που παρέχει πλήρη και ασφαλή εικόνα της βλάβης εκ των έσω
- Αριστο σχεδιασμό της συντηρητικής θεραπείας
- Χειρουργική αντιμετώπιση εφόσον τεκμηριωθεί πλήρως η αναγκαιότητά της και ενημερωθεί ο αθλητής για την ικανότητά του για αθλητική δράση,μετεγχειρητικά.
- Με την πλέον προηγμένη στην Ευρώπη αρθροσκοπική χειρουργική και άκρως εξειδικευμένες τεχνικές. Με διεθνείς πιστοποιήσεις στην αρθροσκόπηση ώμου, αγκώνα, γόνατος.
- Αρθροπλαστική με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS) ή και σε συνδυασμό MIS και αρθροπλαστικής
- Μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς
Τυπικοί αθλητικοί τραυματισμοί
Οι συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις είναι:
- Επικονδυλίτιδα του αγκώνα (έσω/έξω)
- Αστάθεια του αγκώνα
- Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου
- Εξάρθρημα του ώμου
- Κακώσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Τενοντίτιδες
- Ρήξη χιαστών συνδέσμων
- Σύνδρομο των οπίσθιων μηριαίων
- Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού συνδέσμου
- Ρήξη μηνίσκων
- Ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού
- Εξάρθρημα επιγονατίδας
- Χόνδρινες βλάβες
- Κατάγματα και μυικοί τραυματισμοί
Συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία;
Τόσο οι συντηρητικές όσο και οι χειρουργικές επιλογές θεραπείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το εάν μια επέμβαση είναι συμφέρουσα ή ακόμα και απαραίτητη μπορεί να αποφασιστεί μόνο κατά περίπτωση. Στην περίπτωση π.χ της ρήξης ενός συνδέσμου στον αστράγαλο, μπορεί να αρκεί η τοποθέτηση προστατευτικού της άρθρωσης, αντί να υποβληθεί σε επέμβαση. Αυτό εξαρτάται επίσης από την προσωπική κατάσταση του ασθενούς και τον αναμενόμενο μελλοντικό βαθμό πίεσης στην πάσχουσα άρθρωση.
Εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες διαθέσιμες επιλογές συντηρητικής θεραπείας, από τις πιο φιλικές, όπως πιστοποιημένος ορθοπεδικός βελονισμός, έως τις πιο σύγχρονες, όπως θεραπεία ηλεκτρικής διέγερσης, ώστε η χειρουργική επέμβαση για αθλητικούς τραυματισμούς να μπορεί συνήθως να αποφευχθεί με την ίδια επιτυχία θεραπείας.
Για παθήσεις υπέρχρησης όπως οι τενοντίτιδες, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία όπου υπάρχει ένδειξη, η τεχνική έκχυσης αυτόλογων αυξητικών παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP –platelet rich plasma), υπό καθοδήγηση υπέρηχου. Για μυικές θλάσεις η υπό καθοδήγηση υπέρηχου, γίνεται έγχυση ενζύμων, η οποια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο επανόδου στις αθλητικές δραστηριότητες.
Εάν μια επέμβαση είναι αναπόφευκτη, τότε στον σωστό χρόνο και με τη βέλτιστη τεχνική, προγραμματίζεται το χειρουργείο.
Η αρθροσκοπική χειρουργική που εφαρμόζουμε στον ώμο, στον αγκώνα, στο γόνατο αλλά και στην ποδοκνημική, έχει άριστα αποτελέσματα και χωρίς ταλαιπωρία του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να εξέλθει την ίδια ημέρα από την Κλινική. Έχουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και σαφώς ταχύτερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη χιαστών καθώς και οι βλάβες σε συνδεσμικά στοιχεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία μέσα από αρθροσκοπικές τεχνικές. Άλλες περιπτώσεις ένδειξης αρθροσκόπησης είναι η αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων όπως και η διενέργεια της τεχνικής των μικροτρυπανισμών (όπως και στο γόνατο) στις περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών.