Η αρθροσκόπηση είναι μία σύγχρονη και διαρκώς εξελισσόμενη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική που αντικατάστησε σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη ανοιχτού ορθοπεδικού χειρουργείου. Η αρθροσκόπηση αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο ως διαγνωστικό μέσο, ώστε ο ιατρός να μπορεί να εποπτεύσει με καθαρή εικόνα «από μέσα» την άρθρωση. Σήμερα, με την εξέλιξη των αρθροσκοπήσεων, ο πιστοποιημένος στην αρθροσκοπική χειρουργική Ορθοπεδικός, μπορεί να αντιμετωπίσει με ειδικά εργαλεία, προβλήματα των αρθρώσεων μέσα από μια εξαιρετικά μικρή τομή.
Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος, του ώμου, του αγκώνα, του ισχίου, της ποδοκνημικής, της πηχεοκαρπικής και της σπονδυλικής στήλης.
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι:
- Η καλύτερη ορατότητα του χειρουργού σε περιοχές της άρθρωσης δύσκολα προσβάσιμες και μη εύκολα ορατές σε ανοιχτό χειρουργείο
- Η ελαχιστοποίηση του πόνου και της αιμορραγίας
- Ο ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και η ελαχιστοποίηση των επιμολύνσεων
- Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές
- Η παραμονή στην κλινική λίγες ώρες έως ένα 24ωρο
- Η αποθεραπεία του ασθενούς και η επιστροφή στην καθημερινότητα, πολύ ταχύτερη.
Αρθροσκοπικές επεμβάσεις στο γόνατο
Οι παθήσεις και βλάβες του γονάτου που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικα, είναι:
- Ρήξη μηνίσκου
- Ρήξη χιαστών συνδέσμων (πρόσθιων, οπίσθιων)
- ρήξη των καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδας (εξάρθρημα επιγονατίδας)
- Αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών (τραυματικής και μη τραυματικής αιτιολογίας)
- Αρθρίτιδα πρώιμου σταδίου
- Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
- Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα
- Παθήσεις του αρθρικού υμένα
Ο Ορθοπεδικός Δρ. Χρήστος Κούκος, έχει διενεργήσει προσωπικά, περισσότερες από 3000 αρθροσκοπήσεις γόνατος. Είναι πιστοποιημένος στην αρθροσκοπική χειρουργική.
Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση
Η αρθροσκόπηση διενεργείται με τοπική ή γενική αναισθησία, με βάση το ιστορικό του ασθενούς και και την συνεννόησή του με τον Αναισθησιολόγο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα.
Από μία τομή 5 χιλιοστών στο δέρμα εισάγεται ένα αρθροσκόπιο που διαθέτει πολύ μικρή κάμερα και η εικόνα που λαμβάνει προβάλλεται σε μεγέθυνση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας μπροστά στον ιατρό, ώστε να μπορεί να διακρίνει ακόμη και τα μικροκατάγματα στο βάθος της άρθρωσης. Μέσω ειδικής αντλίας εγχύεται εντός της αρθρικής κοιλότητας φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει την ύπαρξη ελεύθερων σωμάτων, βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες, τον αρθρικό χόνδρο ή τον αρθρικό υμένα τις οποίες μπορεί να αποκαταστήσει, τότε με ειδικά μικροεργαλεία και καλάθι, που εισάγονται από μία άλλη τομή στο δέρμα, τα οδηγεί στο σημείο της άρθρωσης και κάνει την επέμβαση. Αποσύρει τα μικροεργαλεία εγχύει στην άρθωση τοπικό αναισθητικό για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και κλείνει τις πολύ μικρές τομές.
Η διάρκεια και το είδος της μετεγχειρητικής αποκατάστασης διαφέρει αναλόγως της επέμβασης. Θα απαιτηθεί εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία αποκατάστασης με οδηγίες του Ιατρού.