Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι η φλεγμονή που προκαλείται από θλάσεις των μυών στο σημείο στο οποίο ενώνονται με τον επικόνδυλο (το σημείο έκφυσης των τενόντων που κινούν το χέρι). Προκαλεί πόνο μέτριας έως και πολύ ισχυρής έντασης στην έξω πλευρά του αγκώνα που ακτινοβολεί στους εκτεινόμενους μύες του αντιβραχίου.
Η ασθένεια προκαλείται συχνά από μια ασυνήθιστα δυνατή σωματική δραστηριότητα ή από μονότονη εργασία (π.χ. δραστηριότητες υπολογιστή). Στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσουν και επαγγέλματα κατά τα οποία οι αγκώνες υφίστανται επαναλαμβανόμενες κινήσεις άσκησης πίεσης με δύναμη (υδραυλικοί, ξυλουργοί, οικοδόμοι, υπάλληλοι γραφείου κ.α).
Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση υποφέρουν κυρίως από πόνο, ο οποίος συχνά προκαλείται από τις καθημερινές κινήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το ρίξιμο ενός φλιτζανιού καφέ, το στύψιμο ενός υφάσματος, τις κινήσεις βιδώματος όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή ακόμα και έντονες δραστηριότητες στη δουλειά, στον αθλητισμό ή στα αγαπημένα χόμπι. Τυπικά, ο κύριος πόνος είναι απευθείας στην εισαγωγή του τένοντα στον ακτινωτό επικόνδυλο και συχνά ακτινοβολεί στους εκτατές του αντιβραχίου.
Πτυχη- Plica
Υπάρχουν όμως πολλές παθολογίες που μιμούνται την επικονδυλίτιδα. Η πιο συχνή είναι η λεγόμενη πτυχή, είτε η έξω οπίσθια η πρόσθια.Στο 89% των περιπτώσεων ο πόνος αφορά στην πίσω και εξωτερική πλευρά και στο 11% στην εσωτερική και μπροστά πλευρά (όταν κάνει «κλικ» όταν κάποιος τεντώνει και συστρέφει το χέρι του).
Επίσης η έξω οπίσθια αστάθεια ή σε νέους θα οστεοχονδρινη κάκωση του κονδύλου.
Για σωστή διάγνωση, απαιτείται η κλινική εξέταση και ειδικά τέστ από έμπειρο στον αγκώνα Ορθοπεδικό και οπωσδήποτε μαγνητική τομογραφία πριν από την επέμβαση ώστε να επιβεβαιωθεί η ακριβής πάθηση. Ακόμη πιο αποτελεσματική είναι η διαγνωστική αρθροσκόπηση που μόνο αυτή μπορεί να δείξει βλάβη ή αστάθεια, που έχουν σημαντική επίδραση στη χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τις γνώσεις που αποκτήθηκαν για την άρθρωση αρθροσκοπικά, η διαγνωστική διαδικασία εάν χρειαστεί, μετατρέπεται σε θεραπευτική.
Ο Δρ. Χ. Κούκος είναι ένας από τους 3-4 Ορθοπεδικούς σε όλη την Ευρώπη και ο μοναδικός στην Ελλάδα, που διενεργεί αρθροσκοπική αποκατάσταση του έξω οπίσθιου συνδέσμου. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των επεμβάσεών του παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια.
Έξω επικονδυλίτιδα
Οι θεραπείες που αφορούν στην οξεία φάση του έντονου πόνου είναι πάντα συντηρητικές. Για την ανακούφιση μπορεί να χορηγηθούν – αναλόγως της έντασης του προβλήματος – αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια για σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με περιορισμό των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, φυσικοθεραπεία. Η τοπική έγχυση κορτιζόνης δίνει καλά, αλλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και δεν πρέπει να γίνεται πάνω από μία φορά, διότι οι πολλαπλές εγχύσεις προκαλούν έξω οπίσθια αστάθεια του αγκώνα.
Πολύ καλά – σύμφωνα με τις μελέτες – αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι έχει και η έγχυση υαλουρονικού στον αγκώνα. Επίσης εφαρμόζεται η χρήση βιολογικών παραγόντων: τοπική έγχυση αυτόλογου αίματος ή (Αutologous Blood Injection -ABI) ή η έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια υπό καθοδήγηση υπερήχου που αυξάνει την ακρίβεια της μεθόδου. Ο Ορθοπεδικός Πόνου του Ινστιτούτου μας, Ι. Βεζυργιάννης, έχει τεράστια εμπειρία στη συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης.
Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί παρά τις συντηρητικές θεραπείες, υποτροπιάζει εύκολα και ταλαιπωρεί με αδυναμία του χεριού τον ασθενή, τότε πρέπει να γίνει πλήρης διαγνωστική έρευνα η οποία θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για επικονδυλίτιδα. Η έρευνα γίνεται με κλινική εξέταση και τεστ και με μαγνητική τομογραφία ή και διαγνωστική αρθροσκόπηση.
Η σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζει ο Δρ. Χ. Κούκος, για την απελευθέρωση της κοινής έκφυσης των τενόντων από τον επικόνδυλο είναι ο αρθροσκοπικος καθαρισμός( ECRB Debridement).
Έσω επικονδυλίτιδα
Από τον έσω επικόνδυλο εκφύονται οι καμπτήρες τένοντες. Η έσω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς, Golfer’s elbow (αγκώνας του γκόλφερ), προκαλεί επώδυνη βλάβη του καμπτήρα του αντιβραχίου στον ωλένιο (εσωτερικό) επίκονδυλο (οστέινο προεξοχή στο οστό του άνω βραχίονα – δείτε την εικόνα). Είναι σπανιότερη από την έξω επικονδυλίτιδα. Η έσω επικονδυλίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή των τενόντων και των μυών που βρίσκονται στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, εξαιτίας του τραυματισμού της εκφύσεως των καμπτήρων και του στρογγύλου πρηνιστή στον έσω επικόνδυλο. Μπορεί να συνυπάρχει ήπια ή βαριάς μορφής πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα και παθολογία – χαλάρωση του έσω πλαγίου συνδέσμου.
Κατά κανόνα, η υπερφόρτωση των καμπτήρων μυών του αντιβραχίου οδηγεί σε ασθένεια των μυϊκών προσκολλήσεων λόγω χρόνιας χρήσης στην εργασία ή στον αθλητισμό. Η φλεγμονή, είναι αποτέλεσμα εξαιρετικά έντονης φόρτισης ή επαναλαμβανόμενης χρήσης. Συνήθως αφορά άσκηση δύναμης στο επίπεδο του καρπού και των δακτύλων. Εμφανίζεται σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενα και με μεγάλη άσκηση δύναμης τον καρπό ή σφίγγουν τα δάχτυλά τους. Τέτοια άτομα εκτός από τους αθλητές του γκόλφ, μπορεί να είναι και αθλητές του τένις ή άλλων αθλημάτων, ή άτομα που η εργασία τους είναι έντονα χειρονακτική.
Υπάρχουν πολλές διαφορικες διαγνώσεις στον έσω πόνο του αγκώνα. Τέτοιες είναι η ωλένια νευρίτιδα, ή η υπερτοφική έσω γαστέρα του τρικεφάλου το λεγόμενο “snapping triceps”.
Συγκεκριμενα στη συγκεκριμένη παθολογία το νεύρο λόγω αστάθειας έρχεται μπροστά από την αύλακα στις 90 μοίρες κάμψη και η γαστέρα του του τρικεφάλου έρχεται μπροστά από τον έσω επικόνδυλο σε 120 μοίρες κάμψη.
Επίσης θα μπορούσε να είναι μια νευρίτιδα του μέσου νεύρου το λεγόμενο „Lacertus syndrome“
Συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας: Ο αγκώνας γίνεται δύσκαμπτος και το χέρι πονάει στο κλείσιμο της γροθιάς, το χέρι γίνεται αδύναμο σε συγκεκριμένες κινήσεις ή μουδιάζει στην έσω πλευρά του αντιβραχίου και στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο. Ο πόνος στην έσω πλευρά του αγκώνα που επεκτείνεται και στην έσω πλευρά του πήχη και στην παλάμη και χειροτερεύει με την κάμψη του αγκώνα.
Η θεραπεία στην οξεία φάση του έντονου πόνου είναι η ανακούφιση με αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια για σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με περιορισμό των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, φυσικοθεραπεία, κ.α.
Η έγχυση κορτιζόνης δεν έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα με την έσω επικονδυλίτιδα. Πιο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες με έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια υπό καθοδήγηση υπερήχου που αυξάνει την ακρίβεια της μεθόδου.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα δεν εφαρμόζεται συχνά, παρά μόνο όταν ο έντονος πόνος και τα άλλα συμπτώματα ξεπερνούν τους 12 μήνες.
Ο Δρ. Χ. Κούκος εφαρμόζει με εξαιρετικά αποτελέσματα τον χειρουργικό καθαρισμό με μικρή τομή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος κατεστραμμένος τενοντιακός ιστός. Μετά την αφαίρεσή του, οι τένοντες ράβονται πίσω στο οστό.
Μετά την επέμβαση, ο αγκώνας πρέπει να ξεκουραστεί για περίπου 6 εβδομάδες, αλλά μπορεί να μετακινηθεί από την αρχή.
Πολύ σημαντικό και εδώ η σωστή διάγνωση και γνώση όλων των διαφορικών διαγνώσεων και η σωστή αντιμετώπιση τους.