logo-4
Ινστιτούτο Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα – Ώμου – Γόνατος & αντιμετώπισης του πόνου
Χρήστος Κούκος | Ιωάννης Βεζυργιάννης

Ρήξη μηνίσκου

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Είναι δύο ημισελινοειδείς, σκληρές και ελαστικές δομές, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων και η σύστασή τους αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο ιστό και νερό.
Οι μηνίσκοι είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος και συγχρόνως μοιράζουν ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Η ρήξη μηνίσκου είναι αποτελεί τον πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητας. Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι ο οξύς πόνο κατά τη βάδιση και ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, ο πόνος μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω συγκέντρωσης υγρού στην άρθρωση. Κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, συχνά η ρήξη γίνεται αισθητή με τον πόνο και έναν χαρακτηριστικό ήχο στην περιοχή. Εάν η το γόνατο «κλειδώσει» και δεν μπορεί να κινηθεί, τότε απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η ρήξη μηνίσκων ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα της μπορεί να είναι  επιμήκης, ακτινωτή, εγκάρσια, καμπύλη ή σύνθετη και εάν δεν αντιμετωπιστεί, να επιδεινώνεται. 

Η διάγνωση εκτός από την κλινική εξέταση με ασκήσεις σε ειδικές θέσεις από τον Ορθοπεδικό, δεν φαίνεται στην ακτινογραφία. Επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία η οποία θα αναδείξει τη μορφολογία της ρήξεως αλλά και πιθανές συνοδευτικές βλάβες για να αποφασιστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, την αρθροσκόπηση. Ο Δρ. Χρήστος Κούκος πραγματοποιεί με επιτυχία αρθροσκοπικές επεμβάσεις, με είσοδο από την πίσω πλευρά τις οποίες δεν εφαρμόζουν αρθροσκοπικά η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοπεδικών Χειρουργών στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης μεγάλων αγγείων και νεύρων. 

Για την ρήξη της ρίζας του μηνίσκου που είναι η σπανιότερη, η συνήθης αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση μεγάλου τμήματος του μηνίσκου. Ο Δρ. Χ. Κούκος εφαρμόζει αρθροσκοπική επέμβαση με διοστική συρραφή της οπίσθιας ρίζας του μηνίσκου. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ράμματα προκειμένου να «οπλίσει» τον μηνίσκο και μέσω μίας οπής και ενός ειδικού σύρματος, καθηλώνει τον μηνίσκο, χωρίς ανοιχτή επέμβαση για άριστο, σταθερό αποτέλεσμα.

Η  μηνισκεκτομή

Η επέμβαση γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μήκους 5-7 χιλιοστών από όπου προωθούνται μέσα στην άρθρωση του γόνατος μία ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) για πλήρη ορατότητα της βλάβης και από την δεύτερη, ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης.
Η επέμβαση γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Στην αρθροσκοπική επέμβαση η αναισθησία μπορεί να είναι ραχιαία ή ολική. Και στις δύο περιπτώσεις μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

arthra
img-dot-grid-02
Ινστιτούτο Πόνου & Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα, Ώμου, Γόνατος, Ισχίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ
Οι πιο προηγμένες διεθνώς, πιστοποιημένες αρθροσκοπικές επεμβάσεις
Συντηρητικές & ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες Πόνου
img-dot-grid-02
arthra
SportTrauma