Στην περίπτωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας του ώμου σχηματίζεται συσσώρευση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, λόγω εκφύλισης του ιστού τους. Η συσσώρευση των αλάτων έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό των ιστών σταδιακά. Οι υποτροπιάζουσες φλεγμονές στο ίδιο σημείο οδηγούν σε μια τοπική νέκρωση του ιστού ο οποίος επειδή ακριβώς δεν αιματώνεται, γίνεται αποδέκτης των αλάτων ασβεστίου.
Η νόσος εξελίσσεται σε 3 στάδια:
- Στο πρώτο στάδιο σχηματίζονται απασβεστώσεις.
- Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει μια φάση ηρεμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρίτο στάδιο, τη φάση της διάλυσης. Στη συνέχεια, ο πόνος εμφανίζεται κυρίως με κινήσεις από πάνω και τη νύχτα όταν ξαπλώνετε στην πληγείσα πλευρά. Ως μέρος της αυθόρμητης επούλωσης, η εναπόθεση ασβεστίου εκκενώνεται στον θύλακα. Υπάρχει πολύ έντονος πόνος που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία κίνησης του βραχίονα.
- Στο οξύ στάδιο, πραγματοποιείται συντηρητική θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό, τοπική υπακρωμική έγχυση κορτικοστεροειδούς, ενδοαρθρική έγχυση με βιολογικούς παράγοντες (PRP), φυσικοθεραπεία.
Αρθροσκόπηση ώμου
Ο Δρ. Χρήστος Κούκος, βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών εξελίξεων για την αρθροσκοπική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας / απασβεστώσεων του ώμου. Λόγω της εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης του ως Αρθροσκόπου Ώμου και εκπαιδευτή σε διεθνές επίπεδο, έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό αντίστοιχων επεμβάσεων με μηδενικές επιπλοκές.