Η αρθροσκόπηση του αγκώνα είναι μία σύγχρονη και διαρκώς εξελισσόμενη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική που αντικατάστησε σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη ανοιχτού ορθοπεδικού χειρουργείου. Η αρθοσκόπηση αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο ως διαγνωστικό μέσο, ώστε ο ιατρός να μπορεί να εποπτεύσει με καθαρή εικόνα «από μέσα» την άρθωση. Σήμερα, με την εξέλιξη των αρθοσκοπήσεων, ο πιστοποιημένος στην αρθροσκοπική χειρουργική του αγκώνα, Ορθοπεδικός, μπορεί να αντιμετωπίσει με ειδικά εργαλεία, προβλήματα των αρθρώσεων μέσα από μια εξαιρετικά μικρή τομή.
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του αγκώνα είναι:
- Η καλύτερη ορατότητα του χειρουργού σε περιοχές της άρθρωσης δύσκολα προσβάσιμες και ορατές με ανοιχτό χειρουργείο.
- Η ελαχιστοποίηση του πόνου και της αιμορραγίας.
- Ο ελάχιστος τραυματισμός των ιστών και η ελαχιστοποίηση των επιμολύνσεων.
- Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές .
- Η αποθεραπεία του ασθενούς και η επιστροφή στην καθημερινότητα, πολύ ταχύτερη. .
- Η ελαχιστοποίηση του πόνου και της αιμορραγίας.
Η αρθροσκόπηση του αγκώνα διενεργείται για να αντιμετωπιστούν παθήσεις του αγκώνα όπως:
Ο Ορθοπεδικός Δρ. Χρήστος Κούκος, έχει διενεργήσει περισσότερες από 600 αρθροσκοπήσεις αγκώνα. Εφαρμόζει μόνο αυτός στην Ελλάδα και άλλοι 3-4 στην Ευρώπη μία νέα αρθροσκοπική τεχνική για την αποκατάσταση της σταθερότητας του αγκώνα, τα εξαιρετικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε στο διεθνές συνέδριο Αρθροσκοπήσεων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ιατρών στις αρθροσκοπήσεις ώμου, γόνατος και αγκώνα (AGA Instructor) της Αρθροσκοπικής Εταιρείας Γερμανόφωνων χωρών, έχει λάβει πτυχίο εξειδίκευσης στην Αρθροσκόπηση Ώμου και Αγκώνα (Specialized AGA Shoulder and elbow Arthroscopist- Certification) από την ίδια εταιρεία. Είναι επίσης, Mentor- Αμειβόμενος σύμβουλος δεύτερης γνώμης για έγκριση για χειρουργικών επεμβάσεων αγκώνα και ωμου.
Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση
Η αρθροσκόπηση διενεργείται με τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία, με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την συνεννόησή του με τον Αναισθησιολόγο.
Από μία τομή 5 χιλιοστών στο δέρμα εισάγεται ένα αρθροσκόπιο που διαθέτει πολύ μικρή κάμερα και η εικόνα που λαμβάνει προβάλλεται σε μεγέθυνση σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας μπροστά στον ιατρό, ώστε να μπορεί να διακρίνει ακόμη και τα μικροκατάγματα στο βάθος της άρθρωσης. Μέσω ειδικής αντλίας εγχύεται εντός της αρθρικής κοιλότητας φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Εάν ο χειρουργός διαπιστώσει την ύπαρξη ελεύθερων σωμάτων, βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες, τον αρθρικό χόνδρο ή τον αρθρικό υμένα τις οποίες μπορεί να αποκαταστήσει, τότε με ειδικά μικροεργαλεία και καλάθι, που εισάγονται από μία άλλη τομή στο δέρμα, τα οδηγεί στο σημείο της άρθρωσης και κάνει την επέμβαση. Αποσύρει τα μικροεργαλεία και κλείνει τις πολύ μικρές τομές.
Ο ασθενής κινητοποιεί την άρθρωση άμεσα αλλά χωρίς φόρτιση. Στη συνέχεια ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας υπό την καθοδήγηση του Ορθοπεδικού.