logo-4
Ινστιτούτο Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα – Ώμου – Γόνατος & αντιμετώπισης του πόνου
Χρήστος Κούκος | Ιωάννης Βεζυργιάννης

Εξάρθρημα και ρήξη της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η κλείδα είναι το οστό που συνδέει το στέρνο με τηνωμοπλάτη. Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι το κόκκαλο που προεξέχει στον ώμο. Συνδέει με τη βοήθεια του άνω και του κάτω ακρωμιοκλειδικού συνδέσμου, το περιφερικό άκρο της κλείδας με αυτό της ωμοπλάτης. Το ακρώμιο διαθέτει έναν διάρθριο χόνδρινο δίσκο ο οποίος λειτουργεί ως ανάρτηση και απορροφά όλους τους κραδασμούς κατά την κίνηση των δύο οστών του ώμου. Εάν ο δίσκος αυτό τραυματιστεί ή εκφυλιστεί, προκαλεί έντονο πόνο και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε οστεόλυση.

Η ρήξη της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης προκύπτει από την κάκωση των συνδέσμων που την στηρίζουν είναι αποτέλεσμα πτώσης ή τραυματισμού στο σημείο. Εάν υπάρξει διαχωρισμός της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αυτός έχει ως αποτέλεσμα η κλείδα να υποχωρήσει προς τα πίσω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, προκαλώντας και εμφανή παραμόρφωση. Η κάκωση προκαλεί έντονο πόνο και αδυναμία κίνησης στην ωμική ζώνη που μπορεί να μεταβληθεί σε χρόνιο όταν παρέλθουν οι 3 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Συχνό τραυματισμό της ακρωμιοκλειδικής υφίστανται και αθλητές που έρχονται μεταξύ τους σε σωματική αναμέτρηση (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κ.α)

Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά τις μικρές κακώσεις. Περιλαμβάνει ανάπαυση, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, επιθέματα πάγου και ανάπαυση. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, η επόμενη γραμμή αντιμετώπισης μπορεί να είναι η έγχυση κορτικοστεροειδών και τοπικού αναισθητικού ενδαρθρικά, υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η συντηρητική θεραπεία συνήθως δεν αντιμετωπίζει το αισθητικό πρόβλημα με την προεξοχή του οστού της κλείδας και έχει μεγάλη πιθανότητα περιορισμένης λειτουργικότητας του ώμου.

Η επέμβαση έχει καλύτερη έκβαση όταν γίνεται τις πρώτες 15 ημέρες, διότι ανταποκρίνεται καλύτερα ο οργανισμός στην επούλωση των τραυματισμένων συνδέσμων.  Διενεργείται αρθροσκοπικά, με σχεδόν 100%  επιτυχία σε χέρια έμπειρου χειρουργού ώμου. Ένα ειδικό άγκιστρο – πλάκα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα για να σταθεροποιήσει το σημείο ρήξης.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Δεν επιτρέπεται ελεύθερα η κίνηση σε ένα φάκελο ανάρτησης για 6 βδομάδες αφήνοντας χρόνο να επουλωθούν οι ραμμένοι σύνεδροι. Μετά τις 6 βδομάδες επιτρέπεται η πλήρη κίνηση στον ασθενή με οδηγίες του ιατρού για ορθή αποθεραπεία και την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στα αθλήματα επιτρέπεται μετά τους 5 μήνες.

Ανακατασκευή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Όταν η ρήξη της ακρωμιοκλειδικής καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί τις πρώτες 3 εβδομάδες τότε η επέμβαση περιλαμβάνει την ανακατασκευή της άρθρωσης με αυτομοσχέυματα ή αλλομοσχεύματα τενόντων  και ισχυρά ράμματα.

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές για την αποκατάσταση λόγω εξαρθρήματος ή ρήξης της ακρωμιοκλειδικής, αναλόγως των αναγκών κάθε ασθενούς. Συνήθως χρησιμοποιείται μόσχευμα ισχνού η ημιτενοντωδη τένοντα και απορρόφησιμες βίδες για την καθήλωση του. Η αρθροσκοπικως υποβοηθούμενη επέμβαση παρουσιάζει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας και η διενέργειά της χωρίς επιπλοκές απαιτεί άκρως εξειδικευμένο στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου, Ορθοπεδικό.

Ο ασθενής παραμένει ενα βράδυ στην κλινική με παυσίπονα και τη χρήση επιθεμάτων για τη μείωση του οιδήματος. Η χρήση φακέλου ανάρτησης διαρκεί ενάμιση μήνα για την πλήρη  επούλωση του μοσχεύματος . Ακόμη και εάν σταδιακά αφαιρείται για κάποιες κινήσεις, το χέρι δεν χρησιμοποιείται ενεργητικά, διότι μπορεί να υποστεί βλάβη.

Ακολουθεί φυσιοθεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και η αποκατάσταση είναι πλήρης.

arthra
img-dot-grid-02
Ινστιτούτο Πόνου & Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα, Ώμου, Γόνατος, Ισχίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ
Οι πιο προηγμένες διεθνώς, πιστοποιημένες αρθροσκοπικές επεμβάσεις
Συντηρητικές & ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες Πόνου
img-dot-grid-02
arthra
SportTrauma