logo-4
Ινστιτούτο Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα – Ώμου – Γόνατος & αντιμετώπισης του πόνου
Χρήστος Κούκος | Ιωάννης Βεζυργιάννης

Οστεοτομία για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του γόνατος

Η οστεοτομία, δηλαδή η τομή σε κάποιο οστό και η αφαίρεση ενός ελάχιστου τμήματός του ή ανοιγμα του συγκεκριμένου οστού , είναι μια εξαιρετικά παρεξηγημένη χειρουργική θεραπεία. Οι σύγχρονες διορθωτικές, εξατομικευμένες οστεοτομίες, δίνουν λύση με ποσοστό επιτυχίας 96%, σε προβλήματα παραμόρφωσης του άξονα του γόνατος, η οποία με τη σειρά της προκαλεί συνεχή, έντονο πόνο στην έξω ή έσω πλευρά του γόνατος έως και εξάρθρημα της επιγονατίδας σε περίπτωση στροφικών λαθών του οστού. 

Η οστεοτομία αφορά στην αντιμετώπιση ασθενών των οποίων τα γόνατα έχουν έξω ή μέσα απόκλιση ( βλαισότητα και ραιβότητα) ή στροφικό λάθος (γενετική απόκλιση) ή μετά από κάταγμα στο πόδι στο οποίο τα οστά κόλλησαν λάθος. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό, ότι η ρήξη εκφυλιστικού μηνίσκου που προκλήθηκε π.χ σε ένα ραιβό γόνατο, έγινε λόγω της απορρόφησης των κραδασμών σε λάθος άξονα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου.

Για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της μεταφοράς του άξονα στο σωστό κέντρο φόρτισης στο γόνατο, χωρίς επιβάρυνση του μηνίσκου αλλά και του χόνδρου, ο Ορθοπεδικός Δρ. Χρήστος Κούκος, εφαρμόζει την εξατομικευμένη διορθωτική οστεοτομία. Έχει διενεργήσει προσωπικά, περισσότερες από 250 τέτοιες οστεοτομίες στη Γερμανία και τώρα στην Ελλάδα.

Το ποσοστό επιδιόρθωσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες διεθνείς μελέτες, φθάνει στο 96% με εγγυημένα αποτελέσματα τουλάχιστον για μία 10ετία,ή και περισσότερο, αναλόγως και της χρήσης του γόνατος. Αποτελεί μια πολύ σημαντική θεραπεία καθυστέρησης στην εξέλιξη της αρθρίτιδας ειδικά σε νέους ηλικιακά ασθενείς, ώστε ακόμη και εάν χρειαστεί αργότερα αρθροπλαστική, αυτή να καθυστερήσει σημαντικά, όπως και ο χρόνος αναθεώρησής της. Είναι ο υψηλότερος βαθμός προστασίας ενός ήδη προβληματικού γόνατος.


Η αποτυχημένη εφαρμογή της στο παρελθόν, οφείλεται στη μη σωστή διόρθωση του άξονα του ποδιού μετά από οστεοτομία, καθώς η αφαίρεση ή ανοιγμα ενός μικρού τμήματος του οστού από την κνήμη ή τον μηρό, γινόταν χωρίς την απαιτούμενη λεπτομερή μέτρηση.

Η επέμβαση από τον Δρ. Χρ. Κούκο

Πριν από την οστεοτομία, διενεργείται υποχρεωτικά ακτινογραφία ολόκληρου του ποδιού ώστε να μετρηθεί ο άξονάς του με ακρίβεια. Ακολουθεί στροφική αξονική τομογραφία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η γαλλική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο ιατρός για την παραγγελία της εξατομικευμένης πρόθεσης (εμφύτευμα), η οποία έχει ακρίβεια ελάχιστων χιλιοστών της μοίρας. Από τις απεικονιστικές αυτές εξετάσεις θα εξαρτηθεί το σημείο στο οποίο θα γίνει η τομή του οστού (κνήμη ή μηρός).

Να σημειωθεί ότι η εφαρμοζόμενη ευρέως αρθροσκοπικη τεχνική με απλή μερική μηνισκεκτομή για την αφαίρεση π.χ 10% του μηνίσκου, ενώ αποτελεί πολύ γρήγορη και εύκολη επέμβαση (την οποία ενδεικτικά ο Δρ. Χ. Κούκος διενεργεί σε 8-12 λεπτά), όμως δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγαλύτερη φόρτιση της αρθρικής επιφάνειας από τη μία πλευρά και σταδιακά, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα.


arthra
img-dot-grid-02
Ινστιτούτο Πόνου & Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα, Ώμου, Γόνατος, Ισχίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ
Οι πιο προηγμένες διεθνώς, πιστοποιημένες αρθροσκοπικές επεμβάσεις
Συντηρητικές & ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες Πόνου
img-dot-grid-02
arthra