Η παγίδευσης του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα ονομάζεται νευρίτιδα του ωλένιου νεύρου. Το ωλένιο νεύρο διέρχεται μέσα από την στενή ωλένια αύλακα στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα, πίσω από τον έσω επικόνδυλο του βραχιονίου.
Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που παρατεταμένα διατηρούν τον αγκώνα τους λυγισμένο, είτε για κάποιο άθλημα (ρίψεις) είτε λόγω επαγγέλματος (επαναλαμβανόμενη χρήση σφυριού), είτε πάσχουν από συστηματικά φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Άλλες αιτίες που προκαλούν την ωλένια νευρίτιδα, είναι:
- Το “snapping triceps ”, δηλαδή η γαστέρα του του τρικεφάλου λόγω υπερτροφίας έρχεται μπροστά από τον έσω επικόνδυλο στις 120 μοιρες κάμψη και προκαλεί ερεθισμό λόγω τριβής
- Το μειωμένο εύρος της ωλένιας αύλακας
- Το κάταγμα ή προηγούμενος τραυματισμός στην εσω πλευρά του αγκώνα ή μια μετατραυματική παραμόρφωση
- Το εξάρθρημα του αγκώνα
Το κυριότερο σύμπτωμα της ωλένιας νευρίτιδας είναι ότι ο ασθενής υποφέρει από μούδιασμα στο τέταρτο και πέμπτο δάκτυλο, καθώς και στην ωλένια άκρη του χεριού. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει άβολη ευαισθησία ακριβώς πάνω από το ωλένιο νεύρο στην οστική του αύλακα πίσω από τον ωλένιο επικονδύλιο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η κινητική βλάβη στο νεύρο οδηγεί σε μείωση της δύναμης και ατροφία («λιώσιμο») των μυών που κινούν το δάχτυλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει γαμψοδακτυλία και αδυναμία συγκράτησης στην άκρα χείρα.
Το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας μπορεί να νεκρώσει το νεύρο ή να πυροδοτηθεί από συχνή πίεση απευθείας πάνω από το νεύρο. Δεν είναι ασυνήθιστο το ωλένιο νεύρο να ερεθίζεται μετά από ατυχήματα ή επεμβάσεις στον αγκώνα.
Για τη διάγνωση, εκτός από την κλινική εξέταση ο ασθενής υποβάλλεται σε ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων για μέτρηση της ταχύτητας νευρικής αγωγιμότητας.
Εάν η ωλένια νευρίτιδα επιβεβαιωθεί, αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία: χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συνιστώνται ανάπαυση, χρήση ειδικών κηδεμόνων έκτασης του αγκώνα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλαγή των κινήσεων που προκαλούν τη νευρίτιδα και ασκήσεις φυσιοθεραπείας.
Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν λίγες εβδομάδες μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες και κυρίως εαν υπάρχει ατροφία και αδυναμία των μυών του χεριού η μόνη λύση είναι η χειρουργική.
Επέμβαση απελευθέρωσης του ωλένιου νεύρου
Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χειρουργική νευρόλυση, για την απελευθέρωση του νεύρου.
Μερικές φορές αρκεί να ελευθερωθούν τα νεύρα από συμφύσεις και τυχόν ενοχλητικούς οστικούς ερεθισμούς. Η θέση του νεύρου δεν αλλάζει. Η επέμβαση γίνεται ανοιχτά, μέσω τομής στο εσωτερικό του αγκώνα.
Εάν, λόγω σοβαρής αλλαγής των ανατομικών δομών στο κανάλι του νεύρου, δεν είναι αναμενόμενο ότι η προαναφερθείσα χειρουργική επέμβαση θα είναι επαρκής ή εάν το νεύρο έχει χάσει τη συγκράτηση του στο νευρικό κανάλι, θα πρέπει να μετακινηθεί.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός έχει δύο επιλογές:
- Το ωλένιο νεύρο απελευθερώνεται χωρίς να γίνει μετάθεση του
- Χειρουργικές μέθοδοι (νευρόλυση ή μικρή πρόσθια μετάθεση του ωλένιου νεύρου εκτός της ωλένιας αύλακας προκείμενου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποτροπής.
Ο Ορθοπεδικός Πόνου Ι. Βεζυργιάννης έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών με νευρόλυση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί 30 λεπτά και ο ασθενής δεν παραμένει στην κλινική.
Δεν είναι απαραίτητη η ακινητοποίηση μετά τη νευρόλυση. Ο αγκώνας μπορεί να μετακινηθεί αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, ο αγκώνας πρέπει να προστατευθεί. Η διάρκεια της ανάπαυσης είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων, ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική.
Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης για επιστροφή στις δραστηριότητες είναι περίπου 15 ημέρες.
Μετά από έξι μήνες, η ταχύτητα αγωγιμότητας των νεύρων θα πρέπει να μετρηθεί από τον νευρολόγο προκειμένου να ελεγχθεί η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης.