Ο ώμος είναι μια σφαιρική άρθρωση που αποτελείται από τη μεγάλη κεφαλή του βραχιονίου και τη μικρή υποδοχή ώμου. Η αλληλεπίδραση των τμημάτων της άρθρωσης με τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους, έχει ως αποτέλεσμα μοναδικές δυνατότητες κίνησης στην άρθρωση του ώμου. Η αρθρίτιδα ώμου αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία οι επιφάνειες του χόνδρου που καλύπτουν τα οστά της άρθρωσης είναι κατεστραμμένες.
Τα συχνότερα αίτια της αρθρίτιδας του ώμου, είναι:
- Η φυσιολογική σταδιακή φθορά του χόνδρου με την πάροδο της ηλικίας
- Η τραυματικής αιτιολογίας χονδροπάθεια
- Η αρθρίτιδα μετά από ρήξη τενοντίου πετάλου
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η χρόνια αστάθεια του ώμου
Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου είναι ο πόνος, η αδυναμία και ο περιορισμός της κίνησης. Τα παραπάνω συμπτώματα περιορίζουν τον πάσχοντα στην καθημερινότητά του και μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής του. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης ο περιορισμός της κίνησης είναι τόσο έντονος που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φέρει το χέρι στο κεφάλι. Σταδιακά ο ώμος γίνεται ατροφικός ενώ πολλοί ασθενείς παραπονούνται ότι το βράδυ δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω του νυχτερινού τους πόνου. Ο ώμος είναι συχνά ζεστός και πονάει στις αλλαγές του καιρού. Όπως σε κάθε είδους αρθρίτιδα, τα συμπτώματα έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Με την πάροδο των χρόνων, οι εξάρσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές ενώ τα μεσοδιαστήματα ηρεμίας γίνονται ολοένα και μικρότερα.
Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία ή αξονική ή μαγνητική, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη οστεόφυτων και τη στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος.
Εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί η συντηρητική θεραπεία να έχει αποτελέσματα ως προς την καθυστέρηση και την ένταση των συμπτωμάτων, δεν προσφέρει όμως οριστική θεραπεία.
Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπική έγχυση κορτιζόνης, υαλουρονικού οξέος, η θεραπεία PRP με αιμοπετάλια, προσφέροντας σημαντική βοήθεια. Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται με τεράστια εμπειρία από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Πόνου, Ι. Βεζυργιάννη. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών.
Εάν οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας, τα σωματικά μέτρα και οι ενέσεις στην άρθρωση δεν οδηγούν στην επιθυμητή επιτυχία, ενδείκνυνται άλλοι τρόποι θεραπείας:
Να σημειωθεί ότι οι χονδρινές βλάβες έχουν μεγάλη γκάμα χειρισμών στην αντιμετώπισή τους, αναλόγως με την έκταση της χόνδρινης βλάβη. Η βλάβη αφορά την έκταση αλλά και το βάθος της απώλειας χόνδρου σε κάθε άρθρωση και υπολογίζεται από το 1 έως το 4, σύμφωνα με την κλίμακα Outerbridge. Γι΄αυτό είναι σημαντικό η θεραπεία της βλάβης σε ένα χόνδρο να γίνεται εγκαίρως πριν μεγαλώσει περισσότερο το πρόβλημα.
Επεμβατική θεραπεία
Η πρώτη και καλύτερη λύση είναι η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκοπική τεχνική για τον καθαρισμό των ασταθών τμημάτων της χόνδρινης βλάβης, των ελεύθερων σωμάτων που μπορεί να προκάλεσε η τριβή και την επανόρθωση των μικροκαταγμάτων, ταυτόχρονα. Η αρθροσκόπηση για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου, αποτελεί μία σύγχρονη και αποτελεσματική τεχνική CAM- Procedure (Comprelensive arthroscopic management). Ο Δρ. Χρήστος Κούκος, είναι πιστοποιημένος αρθροσκόπος χειρουργός και εκπαιδευτής χειρουργών στην αρθροσκοπική τεχνική.
Εάν η βλάβη είναι ακόμη σε συγκεκριμένο μόνο σημείο και οχι γενικευμένη, τότε μπορεί να απαιτείται μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, διότι ο χόνδρος δεν αιματώνεται και δεν αναγεννάται μόνος του. Σε περίπτωση απώλειας, όταν απαιτείται η συμπλήρωση της άρθρωσης με χόνδρο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, τότε υπάρχουν διάφορες τεχνικές αποκατάστασης των χόνδρινων βλαβών.
Σε περιπτώσεις όπου λόγω καταστροφής του χόνδρου έχει καταστραφεί και η άρθρωση, εφαρμόζεται η αρθροπλαστική.