logo-4
Ινστιτούτο Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα – Ώμου – Γόνατος & αντιμετώπισης του πόνου
Χρήστος Κούκος | Ιωάννης Βεζυργιάννης

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της έξω οπίσθιας αστάθειας του αγκώνα

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της έξω οπίσθιας αστάθειας του αγκώνα, αποτελεί μια καινοτόμα παγκοσμίως τεχνική την οποία εφαρμόζει ο Δρ. Χρ. Κούκος. Επιτυγχάνει αποτελέσματα οριστικής θεραπείας σε ποσοστό 97% , με προσωπική εμπειρία άνω των 600 επεμβάσεων στη Γερμανία, ενώ αποτελεί τον μοναδικό εξειδικευμένο στη συγκεκριμένη τεχνική στην Ελλάδα.

Ο Δρ. Κούκος, διενεργεί την αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική για την ανακατασκευή του έξω ωλένιου πλάγιου συνδέσμου, ως την καλύτερη, μη χειρουργική επέμβαση για την έξω οπίσθια αστάθεια του αγκώνα. Η τεχνική εφαρμόζεται μόνο από δύο Ορθοπεδικούς στον κόσμο, τον Buddy Savoie, τον δημιουργό της τεχνικής και τον Δρ. Χρ. Κούκο ο οποίος την πραγματοποιεί σε συνδυασμό και με την τεχνική του Prof. Van Riet, που εφαρμόζουν ελάχιστοι στην Ευρώπη. 


Η επέμβαση απευθύνεται σε ασθενείς με τη «θολή» διάγνωση της λεγόμενης «τενοντίτιδας του τενίστα». Αφορά σε όλους όσοι κάνουν υπερχρησία του αγκώνα. Σε αθλητές τένις, μπάσκετ, βόλεϊ κ.α, αλλά και σε επαγγελματίες με επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση (χρήση κομπρεσέρ, κ.α),  σε άτομα που έχουν υποστεί εξάρθρημα του αγκώνα (βγάλσιμο από τη θέση του) μετά από πτώση με το χέρι σε έκταση.

Στην ευρέως ονομαζόμενη «τενοντίτιδα του τενίστα», στην πραγματικότητα συνυπάρχουν πολλές διαφορικες διαγνώσεις, στις οποίες πολλες φορές η αιτία είναι έξω οπίσθια αστάθεια του αγκώνα.

Εκτός από το εξάρθρημα, η πλειοψηφία των πασχόντων με ρήξη του έξω ωλένιου πλάγιου συνδέσμου, αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους συντηρητικά, με αποτέλεσμα η αστάθεια να μετατρέπεται σε χρόνια. Η βλάβη δημιουργεί τενοντίτιδα των εκτεινοντων τενοντων γιατί αυτοί προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αστάθεια.

Αντιθέτως, εάν είχε αντιμετωπιστεί άμεσα, θεραπευτικά, δεν θα είχε  δημιουργηθεί τενοντίτιδα και σταδιακή καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης λόγω της συνεχούς τριβής, δηλαδή αρθρίτιδα του αγκώνα, με τον συνεχή πόνο ως σύμπτωμα. Η παραμέληση σε συνδυασμό με την μη επαρκή διάγνωση, είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι, κυρίως νεοι και αθλητές, αποκτούν αρθρίτιδα και πόνο στην έξω πλευρά του αγκώνα σε τόσο μικρή ηλικία.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, το σημαντικότερο είναι η εξειδικευμένη, σωστή διάγνωση. Ο Δρ. Κούκος, εξειδικευμένος διεθνώς στις παθήσεις και τις επεμβάσεις του αγκώνα, συνιστά σε ασθενείς με έξω οπίσθια αστάθεια του αγκώνα και πόνο ο οποίος δεν υποχωρεί μετά τις πρώτες 10-12 ημέρες, να επισκεφθούν για κλινική εξέταση ειδικό Ορθοπεδικό.

Είναι πολύ σημαντική η σωστή κλινική εξέταση και τα κλινικά τεστ. Είναι απολύτως αναγκαία η μαγνητική τομογραφία πριν από το χειρουργείο, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της αστάθειας. Ακόμη καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση, είναι η διαγνωστική αρθροσκόπηση του αγκώνα, διότι υπάρχουν βλάβες που γίνονται εμφανείς μόνο κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης.

Εάν η αστάθεια οφείλεται σε υπερχρησία , σε αρχική φάση μπορεί να χορηγηθούν βιολογικοί παράγοντες (PRP), με καλό αποτέλεσμα αλλά όχι πάντα οριστικό.

Εάν η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώσει ότι έχει προκληθεί ρήξη του έξω ωλένιου πλάγιου συνδέσμου, τότε η σωστή θεραπεία είναι μόνο η αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική για την ανακατασκευή του συνδέσμου με την τεχνική arthroscopic LUCL reconstruction και/ή LCL Imbrication που εφαρμόζει μόνο ο Δρ. Χ. Κούκος στην Ελλάδα.

Η επέμβαση γίνεται σε κλινική, με ελαφρά γενική αναισθησία και διαρκεί 50΄. Ο ασθενής αναχωρεί αυθημερόν και φέρει κηδεμόνα στήριξης για 4 εβδομάδες ενώ στη συνέχεια ξεκινά με σταδιακή φόρτιση και σε 6 εβδομάδες ο αγκώνας του είναι σε πλήρη φόρτιση ώστε να μπορεί να ξεκινήσει και πλήρεις αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.

arthra
img-dot-grid-02
Ινστιτούτο Πόνου & Αρθροσκοπήσεων Αγκώνα, Ώμου, Γόνατος, Ισχίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΟΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ
Οι πιο προηγμένες διεθνώς, πιστοποιημένες αρθροσκοπικές επεμβάσεις
Συντηρητικές & ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες Πόνου
img-dot-grid-02
arthra