Χρόνια αστάθεια / υπερεξάρθρημα επιγονατίδος
Η επιγονατίδα κατά την κάμψη και την έκταση του γόνατος κυλάει φυσιολογικά σε μια αύλακα του μηριαίου οστού, που ονομάζεται τροχιλία. Η ομαλή αυτή κίνηση διασφαλίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι μύες, οι σύνδεσμοι καθώς και η μορφολογία των οστών του γόνατος. Αναλόγως με την παθολογία ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω παράγοντες σταθεροποίησης της επιγονατίδας, είναι δυνατόν να επέλθει το λεγόμενο εξάρθρημα της επιγονατίδας. Εξάρθρημα χαρακτηρίζεται, όταν η επιγονατίδα βγαίνει από την αύλακά της συνήθως προς την εξωτερική πλευρά του γόνατος.
Η χρόνια αστάθεια της επιγονατίδος μπορεί είναι αποτέλεσμα στροφικού λάθους του γόνατος όταν η παρέκκλιση είναι μεγαλύτερη των 3Ο μοιρών από το φυσιολογικό, ή βλαισού γόνατος όταν η παρέκκλιση είναι μεγαλύτερη των 10 μοιρών από το φυσιολογικό μετωπιαίο επίπεδο.
Επαναλαμβανόμενα υπεξαρθρήματα ή εξαρθρήματα καθιστούν το γόνατο ασταθές. Το εξάρθρημα προκαλεί τραυματισμό των συνδέσμων που τη συγκρατούν στη θέση της. Επομένως, οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί καθιστούν την επιγονατίδα ολοένα και πιο ασταθή, με αποτέλεσμα να εξαρθρώνεται πολύ πιο εύκολα. Εάν συνυπάρχουν και ανατομικές ανωμαλίες στο γόνατο, τότε οι υποτροπές είναι συχνότερες.
Ο ασθενής αισθάνεται πολύ περισσότερο πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος ο οποίος αυξάνει με κάθε κίνηση, αποκτά ακαμψία, πρήξιμο, αδυναμία της άρθρωσης να στηρίξει το βάρος του σώματος με εμφανή παραμόρφωση της άρθρωσης και οστεοαρθρίτιδα.
Δυναμική αποκατάσταση του έσω καθεκτικού συνδέσμου στο εξάρθρημα επιγονατίδας.
Η αποκατάσταση του εξαρθρήματος επιγονατίδας γίνεται με την πλέον σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζει μεταξύ ολίγων στην Ελλάδα ο Δρ. Χ. Κούκος, την δυναμική τεχνική. Η πλειοψηφία των Ορθοπεδικών εφαρμόζει την στατική τεχνική.
Με την στατική τεχνική, πολύ συχνά – ακόμη και όταν γίνεται χρήση ακτινοσκόπιου στο χειρουργείο – η τάση του μοσχεύματος και η καθήλωσή του στο μηρό, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πονά διαρκώς και σταδιακά να αναπτύξει αρθρίτιδα λόγω της φλεγμονής.
Με τη δυναμική τεχνική την οποία εφαρμόζει με πολύ μεγάλη εμπειρία ο Ορθοπεδικός Δρ. Χρήστος Κούκος, μέσω μία τομής, γίνεται αποκόλληση του ισχνού ή του ημιτενοντώδους τένοντα. Με μία δεύτερη πολύ μικρή τομή στην έσω πλευρά της επιγονατίδας δημιουργεί ένα τούνελ μέσω του οποίου γίνεται μεταφορά του τένοντα πάνω από την περιοτονία του ραπτικού μυ και η καθήλωσή του στο 1/3 της επιγονατίδας στην έσω πλευρά της. Με αυτό τον τρόπο, επειδή ο προσαγωγός είναι καμπτήρας μυς, τραβιέται μόνος του κατά την κάμψη του γόνατος με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται μεγαλύτερη τάση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρθρίτιδα και πόνο.
Η επέμβαση σε έμπειρα χέρια Χειρουργού, έχει άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
Μοναδικό μειονέκτημα της τεχνικής είναι ότι κατά τις 2-3 πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι μεγαλύτερος. Είναι όμως αντιμετωπίσιμος με την παρέμβαση του αναισθησιολόγου που προκαλεί αποκλεισμό του νεύρου ώστε να μην πονά ο ασθενής κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.