Η φλεγμονή του τένοντα είναι αποτέλεσμα, είτε επαναλαμβανόμενης χρήσης του αγκώνα στην ίδια κίνηση είτε τραυματισμού και ονομάζεται τενοντίτιδα. Αναλόγως του τένοντα που τραυματίστηκε, έχουμε την τενοντίτιδα της έξω επιφάνειας του αγκώνα – επικονδυλίτιδα, είτε έσω επικονδυλίτιδα είτε έξω επικονδυλίτιδα που έχουν τα ίδια συμπτώματα, αλλά εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές του χεριού.
Οι τενοντίτιδες προκαλούνται σε αθλητές του τένις, του γκόλφ, ρίψεων, άρσης βαρών, κ.α. Επίσης, σε επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις στροφής της άκρας χειρός και του αντιβραχίου σε συνδυασμό με την εφαρμογή δύναμης. Σε εργαζόμενους με υπερχρησία του αγκώνα σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που προκαλούν μικροτραυματισμούς και φλεγμονή των τενόντων. Προκαλούνται μετά από ανύψωση βαρέων αντικειμένων πάνω από το όριο αντοχής του τένοντα. Επίσης, μετά από πτώση που προκάλεσε τραυματισμό του αγκώνα ή από παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα για τενοντίτιδα του αγκώνα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην αρχή με ήπιο πόνο ο οποίος όμως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αντανακλά σε όλο τον πήχη μέχρι και τον καρπό ή να φθάνει μέχρι τον ώμο, αναλόγως με το αν προκάλεσαν επικονδυλίτιδα. Το χέρι γίνεται αδύναμο και δεν μπορεί να κρατήσει σφιχτά ένα αντικείμενο ενώ πονάει όταν σφίγγει το χέρι ή δεν μπορεί να σηκώσει ένα αντικείμενο. Συχνά συνυπάρχει και διόγκωση στην περιοχή.
Στις τενοντίτιδες, η πρώτη θεραπεία είναι η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η ανάπαυση του χεριού με τη συγκράτηση σε ιμάντα, η φυσιοθεραπεία, η τοπική έγχυση κορτιζόνης, η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP) υπό την καθοδήγηση υπερήχου που αυξάνει την ακρίβεια της μεθόδου.
Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται απαιτείται επεμβατική θεραπεία.
Ο Δρ. Χρήστος Κούκος, είναι ένας από τους 3-4 Ορθοπεδικούς σε όλη την Ευρώπη και ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει την αρθροσκοπική αποσυμπίεση, με άμεσα και εξαιρετικά αποτελέσματα ταχύτατης αποκατάστασης (που έχουν τεράστια σημασία όταν αφορούν σε πρωταθλητές), τα οποία παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια.