Νευρίτιδα του μέσου νεύρου ή αλλιώς σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χαρακτηρίζεται το σύνδρομο συμπίεσης του νεύρου από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και τους τένοντες των καμπτήρων μυών της άκρας χείρας μέσα στον οστεοσυνδεσμικό σωλήνα του καρπού.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται κυρίως λόγω υπερχρήσης ή χρόνιας καταπόνισης στο ένα ή και τα δύο χέρια. Μπορεί επιπλέον να οφείλεται σε συγγενή στένωση του καρπιαίου σωλήνα, σε παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η μεγαλακρία, το πολλαπλούν μυέλωμα, η αμυλοείδωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματική πολυμυαλγία, η παχυσαρκία, η καρκινωμάτωση, η ουρική αρθρίτιδα, σε ασθενείς που δέχονται αιμοκάθραση με fistula, σε θρόμβωση της αρτηρίας του μέσου νεύρου, σε τραυματισμό και δημιουργία αιματώματος μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.
Τα συμπτώματα ποικίλουν καθώς μπορεί να προκαλεί πόνο από τον ώμο ως τα δάκτυλαμε έντονο μούδιασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σε καθημερινές δραστηριότητες. Εντονότερα είναι τα συμπτώματα στα δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο και μισό παράμεσο) της άκρας χείρας,κυρίως όταν υπάρξει υπερκάμψωη του καρπού. Προκαλεί και μυϊκή αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων ή πραγματοποίησης λεπτών χειρισμών. Εάν οφείλεται σε θρόμβωση, προκαλεί οξύ πόνο.
Για τη διάγνωση εκτός από την κλινικ’ή εξέταση από τον Ορθοπεδικό, διενεργείται ηλεκτρομυογράφημα και ηλεκτρονευρογράφημα του μέσου νεύρου καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις αποκλεισμού της πιθανότητας ύπαρξηςκάποιου συστηματικού νοσήματος.
Εάν επιβεβαιωθεί η παγίδευση του μέσου νεύρου, εάν είναι πρώτου ή δεύτερου σταδίου μπορεί να υπάρξει συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη και ανάπαυση της άκρας χείρας. Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί, εάν εμφανίζεται σημαντική απώλεια της αισθητικότητας του χεριού ή ατροφία, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Η επέμβαση δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο και ο ασθενής αναχωρεί άμεσα. Γίνεται με τοπική αναισθησία, ενδοσκοπικά με 1-2 πολύ μικρές τομές ή ανοιχτά με τομή 4 εκατ. για τη διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου και την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.
Μετεγχειρητικά, αποφεύγεται για 15 ημέρες η έντονη χρήση της άκρας χείρας.