Αναίμακτες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ορθοπεδική υπόσχονται ταχεία αποκατάσταση, μικρότερη ταλαιπωρία και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ορθοπαιδικά προβλήματα. Πρόκειται για ενδοσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τομές λίγων χιλιοστών, διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει αμέσως μετά την επέμβαση και να πάρει εξιτήριο μέσα στην ίδια ημέρα.
Οι εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη Ορθοπεδική αποτελούν το αντικείμενο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής (1st International Congress for Minimal Invasive Orthopaedic Surgery) που διοργανώνει 13-15 Μαΐου η Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού, σε συνεργασία με την Ορθοπεδική και Τραυματιολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης. Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού μετέχουν 50 διακεκριμένοι επιστήμονες από 15 χώρες.
….
Στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση των κακώσεων του αγκώνα με μία τεχνική που εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο διευθυντής του τμήματος εξειδικευμένων αθλητικών παθήσεων στο νοσοκομείο St. Josef στο Βούπερταλ της Γερμανίας, Χρήστος Κούκος. «Στον αγκώνα πια δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες τομές, ώστε να αντιμετωπίσουμε μία αστάθεια, όπως κάναμε μέχρι τώρα παίρνοντας μοσχεύματα χρησιμοποιώντας τένοντες. Είμαστε μόνο τρεις – τέσσερις στην Ευρώπη που χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές. Αποκαθιστούμε τη σταθερότητα του αγκώνα με αρθροσκοπικές τεχνικές, κάνοντας μία συρραφή είτε στον έσω είτε στον έξω πλάγιο», σημείωσε ο κ Κούκος. Παράλληλα ανέφερε ότι ηεπέμβαση διαρκεί 30-40 λεπτά, γίνεται με ολική αναισθησία και σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες αποκαθίσταται πλήρως η κινητικότητα και μετά τους τρεις μήνες ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δραστηριότητα. Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη και στους απλούς ασθενείς για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «αγκώνα του τενίστα». «Βλέπουμε επίσης και τι διαφορικές διαγνώσεις υπάρχουν ειδικά στην έξω πλευρά του αγκώνα και την ίδια στιγμή τα θεραπεύουμε όλα μαζί, όχι μόνο αυτήν την επικονδυλίτιδα που είναι στην έκφυση του τένοντα», πρόσθεσε.
…..